Valittettavan usein urheilussa valmennusleiri tarkoittaa käytännössä työleiriä eikä juurikaan aja valmennuksellista asiaa. Ajatellaan asiaa vaikka viikonlopun mittaisen taideleirin lähtökohdista. Olisiko taideleirin tavoitteena esimerkiksi maalata 34 erilaista öljy- ja pastellityötä, kirjoittaa ja lausua 47 runoa ja työstää lopuksi Asterix ja Obelixista tuttua hiidenkiveä näköispatsaaksi. Siinä samassa käydä luennoilla ja vastailla kyselyihin omista ambitioista. Epäilen ettei se toisi parasta lopputulosta.

Urheilussa kuitenkin näin tehdään, valitettavasti. Leirin tarkoituksena on että harjoitellaan, testataan ja opetellaan asioita yhdessä viikonlopussa enemmän kuin mitä normaalisti tehtäisiin viikkoon. Kahteen vuorokauteen mahdutetaan siis viikon asiat. Työleirillä tämä voisi olla järkevää ajattelua. Tehdään nyt viikonloppu kovasti töitä niin voimme huilata seuraavan viikon. Urheilussa kuitenkin säännöllisyys ja terveenä pysyminen ovat mielestäni aika tärkeitä asioita. Muutenhan asian voisi ratkaista esimerkiksi siten että tammikuussa tekisi koko vuoden treenit. Ajankäytöllisesti ihanneratkaisu. Koko kevään voisi tehdä jotain ihan muuta.

Samoin pidemmät harjoitusleirit. Lähdetään esimerkiksi ulkomaille lämpimään harjoittelemaan. Kotona ollessamme olemme harjoitelleet 1-2 kertaa päivässä, rytmittäen helppoja ja kovia harjoituksia. Mutta etelään mennessämme elimistömme muuttuukin yhtäkkiä kaiken kestäväksi harjoituskoneeksi. ”Koska tänne on tultu treenaamaan, niin nyt sitten treenataan”. Ymmärrän että harjoitusleireillä voi keskittyä vain ja ainoastaan harjoitteluun ja rytmitys on tehty sitä silmällä pitäen. Mutta onko se järkevää.

Toivon siis että sana harjoitusleiri vastaisi sanan tarkoittamaa merkitystä. Urheilijat harjoittelisivat leireillä tullakseen paremmiksi. Se on eriasia kuin itsensä hajoittaminen.

Share