Kävin lyömässä eilen rangella ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Paikkana oli Pilkko, edellisen kerran kävin Tarinanharjulla. Mieleni valtasi tunne jota en olisi uskonut kokevani. Tämähän on todella hauskaa. Sää oli huippuhieno, seura oli mukavaa etenkin siksi että olimme paikalla koko perheen voimin ja golf pro Tomi oli tosi mukava. Olen valmentanut kyllä muutamaa golfaajaa mutta pelannut en ole. Joku voi miettiä miten tämä voi olla mahdollista. Valmennan siis kehon käyttöä, fysiikkaa. Tiedän miten keho toimii ja kuinka saada se toimimaan paremmin. Olen valmentanut taitoluistelijoitakin enkä ole harrastanut sitäkään. Vaikkakin ensimmäiset luistimeni olivat mustiksi maalatut kaunoluistimet joilla nilkat solmussa yritin potkia eteenpäin. Isäni oli saanut ne käytettynä halvalla ja maalannut ne mustiksi hämätäkseen minua. Sillä enhän minä tyttöjen luistimia olisi jalkaani laittanut.

Joka tapauksessa hienoa golfissa on se, että sitä voi harrastaa hyvin monen ikäiset ihmiset. Se siis todella sopii lapsille ja jopa reippaasti ikääntyneillekin. Ulkoilma ja rauhallinen liikkuminen yhdistettynä tasapainoa, nopeutta ja kehonhallintaa vaativaan liikkeeseen tekee siitä mainion kuntoilumuodon.

Mutta ylivoimaisesti parasta lajissa on mielenhallinnan kehittyminen. Mikäli yrität yhtään liikaa, tuloksena on epäonnistuminen. Sinun on siis rentoutettava mielesi mikäli aiot onnistua suorituksessasi. Tämän taataksesi sinun mielesi tyhjenee kaikista huolista ja murheista joita maailman tuulet ovat tuoneet mieleesi. Ja tämä tekijä on minusta se lajin paras ominaisuus. Se ohjaa ajatuksesi ja mielesi keskittymään olennaiseen eli seuraavaan lyöntiin.

Asiakkaani ovat vuosien saatossa ihmetelleet kipuja jotka tulevat golfin pelaamisesta. Kipuihin voi olla kolme eri syytä. Joko pelaat liian paljon kuntoosi nähden jolloin ylirasitus aiheuttaa kipuja. Toinen syy voi olla häiriö kineettisessä ketjussa eli teknisesti suorituksesi ei ole puhdas. Rasitat elimistöäsi väärällä tavalla. Suorituksessa on siis toimintoja joita teet väärin joko siksi ettet osaa tai siksi ettet pysty tekemään oikein. Näihin syihin voi onneksi vaikuttaa. Mitoitat pelaamisen kuntoosi ja parannat kuntoasi sekä kehon käyttöä. Monesti on niin että parantaaksesi tekniikkaasi, sinun tulee tehdä paljon muutakin kuin lyödä. Rintarankasi voi olla esimerkiksi liian jäykkä tai pakarasi hermotus ei toimi. Syitä voi olla monia.

Kolmas syy kipuihin on sellainen jota en toivo kenellekään. Elimistösi ei syystä tai toisesta kestä golfin pelaamista, teitpä mitä harjoitteita tahansa. Onneksi näin ei yleensä ole.

Itseasiassa löysin neljännenkin syyn kivulle. Positiivisen sellaisen. Omat lihakseni ovat nyt hieman kipeät. Se taasen johtuu siitä ettei 20 vuoden välein tehtävä harjoittelu ole riittäävää golfissa tarvittaville lihaksille. Ja myönnän, tekniikkani vaatii hiomista.

Jokatapauksessa ymmärrän nyt paremmin teitä joita golfkärpänen on puraissut. Se taisi puraista myös minua.

 

 

 

 

Share