Suhteessa voittamiseen ja voittajiin, häviämisestä ja häviäjistä puhutaan todella vähän. Jos puhutaan, niin puhutaan häviämisen taidosta tai häviämisen kasvattavasta roolista kohti voittamista. Minusta se on aika kliseistä. Entäs jos laajennettaisiin taas ajatusta siihen suuntaan miksi voittajat tarvitsevat häviäjiä.

Tätä asiaa tulee harvemmin ajateltua tuulettaessamme voittoa. Sitä voittoa ei olisi, jos ei olisi häviäjiä. Esimerkiksi pallopelin pelaaminen itseään vastaan käy helposti tylsäksi. Siksi ja etenkin siksi olisi voittajien arvostettava häviäjiä. He mahdollistavat voiton.

Urheilussa tapahtuu koko ajan voittajien vaihtumista ainakin kun tarkastellaan pitkällä aikavälillä. Jostain aina löytyy  voima kammeta voittaja pallilta. Entäs rakkaudessa, kuka on voittaja. Se joka rakastaa eniten vai toinen osapuoli joka ei rakasta. Mielenkiintoinen ajatus. Kuka haluasi olla se häviäjä, joka rakastaa enemmän. Rakkaus taitaa olla laji jossa tasapeli olisi voitto.

Entäs vaikkapa pokeri. Pokeripöydässä voittaja kahmii kaiken. Jos sama ihminen voittaa koko ajan häviäjät loppuvat, miten silloin käy. Pelit loppuvat.

Sitten siirrytään elämään. Nyky-yhteiskunnassa halutaan siis voittaa kaikilla elämän alueilla. Työssä, vapaa-ajan harrastuksissa, rakkaudessa, koulussa yms. Mainokset hehkuttavat esimerkiksi kelloa joka on voittajan valinta. Ehdottomasti sellainen kello on saatava. Kuka haluaisi häviäjän kellon. Mutta mihin se johtaa. Kuinka kasvatamme lapsiamme. Kasvatammeko heidät voittajiksi jotka eivät arvosta häviäjiä. Mieti itse.

Muistan paljon keskusteluja jotka ovat kulkeneet esimerkiksi tyyliin ”onneksi tuo ja tuo loukkaantui, nyt sinä/me voimme voittaa”. Miksi ei samalla toivota jotain radikaalimpaa.

Mutta miten käy voittajille. Nyt vallalla olevat jotka kenties unohtavat arvostaa häviäjiä tulevat olemaan joskus itse häviävässä asemassa. Näin on aina ollut. Dynastiat toisensa jälkeen ovat murtuneet. Ehkä voittajan ja häviäjän kamppailu olisi hyvä hoitaa siten, että molemmat arvostaisivat toisiaan. Näin ajatellen voittajan vaihtuminen ei olisi niin iso ongelma.

Mutta miten me ihmiset toimimme.

Share