Ihminen on kokonaisuus. Ymmärrämme kuinka hyvä mieli tarttuu myös kehoomme. Tajuammeko että asia toimii myös toisin päin. Kun pakotamme kasvomme hymyyn, se tekee mielemmekin paremmaksi. Klassinen kynäkoe osoittaa sen. Laita kynä hampaiden väliin ja hymyile. Jonkun ajan kuluttua mielesi muuttuu paremmaksi. Jos ei muutu, vaihda kynää. Ehkä se on viallinen.

Siksi en hoidoissanikaan erota kehoa ja mieltä. Joskus on hyvä antaa fysioterapiassakin mielen levätä ja joskus on hyvä purkaa myös tuntemuksiaan. Miellyttävä kokemus parantaa niin kehoa kuin mieltä.

Enkä usko että saamme väkisin lihaksia rennoksi. Jos tunnin puristaa rystyset valkeina hoitopöytää ja miettii, milloin tämä loppuu, niin tuskin olo on rento. Huomasin myös itse urheillessani että kun käsitellään keho ”kunnolla” auki, olo oli viikon väsynyt. Onko kellään varaa hukata viikkoa lihashuollon takia. Itse uskon että käsittelemällä voidaan avittaa kehon omia mekanismeja käynnistämään palautusprosessi. Pakottaa sitä ei mielestäni voi.

Eli jos haluat käsittelyn, joka koskee koko ajan, kannattaa harkita menemistä jonnekin muualle tai hakata itseä vaikka vasaralla.

Share