Puhutaan jääkiekkoilijoiden, golffareiden ja jalkapalloilijoiden palkkioista. Lajeja on myös muita missä urheilijat tienaavat paljon. Kannattaa miettiä mistä se johtuu miksi raha liikkuu eri lailla eri lajeissa. Saiko esimerkiksi metsuri Jaakko Pessinen sitä palkkaa mihin hänen fyysinen työmäärä ja henkinen voimakkuus suhteessa monen muun alan työntekijöihin olisi edellyttänyt.

Se ei tule lajeja vertailemalla vaativuuden mukaan. Metsuri Pessinen tienasi varmasti paremmin kuin keskiverto metsuri. Siksi koska hän oli ahkerampi ja hänelle tuli myös tuloja showhommista. Mutta ei siis huikeita summia. Raha metsässä pyörii siis muualla kuin metsurin pussissa.

Lajit joissa raha liikkuu tarvitsevat myös omat metsurinsa. Heitä ovat ihmiset jotka seuraavat ja harrastavat lajia. Mainostajat ja yritykset maksavat siitä. Mutta se on vain pieni osa kakkua. Ei Tiger Woodsin palkka tullut pelkästään siitä että häntä seurattiin.

Tarvitaan tuotteita joita myydään. Golfmailoja ja muita golfiin liittyviä tuotteita on mielestäni helpompi myydä kuin esimerkiksi moukaria. Myös fanituotteet tuovat lajille rahaa.

Eli jos haluat lisää palkkaa urheilemisesta, aloita katsojien hankkimisesta. Houkuttele sen jälkeen lisää harrastajia lajiin jotka ostavat innolla lajiin kuuluvaa välineistöä (mitä enemmän myytävää, sen parempi). Siten yrityksetkin innostuvat lajista. Kun lajista ja joukkueesta tulee tarpeeksi suosittu, voi myydä vaikka posliinisia yöastioita joukkueen logolla.

Torppaan siis pelkän harrastajamäärän merkityksen. Taiji:ta harrastaa yli 60 miljoonaa kiinalaista ja liuta muunmaalaisia mutta tuskin parhaat lajin edustajat tienaavat älyttömyyksiä.

Mutta yrittäjiä lajeihin joissa tienaa, on silti hirvittävä määrä. Vain murto-osa onnistuu. Nauti heidän menestyksestään. Tee sama perässä jos pystyt siihen. Jos et pysty mutta olet hyvä toisessa lajissa, mieti pystytkö muokkaamaan siitä vastaavanlaisen taloudellisesti kannattavan lajin.

Lopuksi Jaakko Pessisen taidonnäyte metsästä. YouTuubista löytyy Jaakon nimellä mm. renkaan vaihto ilman tunkkia. Ainiin ja Jaakkoa pyydettiin muuten suurella rahalla amerikkaankin. Ei viitsinyt lähteä.

https://www.youtube.com/watch?v=HrK40dYFXsA

Share