Olipas pitkä päivä. Hyvin usein kuulee ihmisten toteavan näin. Yleensä se tarkoittaa sitä että on herännyt aikaisin, tehnyt aamutoimet ja mennyt töihin. Aamutoimet voivat jokaisella olla erilaiset elämäntilanteesta riippuen. Työ on erilaista ammatista riippuen. Töiden jälkeen on ohjelmassa joko harjoittelua (urheilija), lapsien harrastuksiin viemistä (lapsiperheet), omat harrastukset, kotitöitä tai vaikkapa tavan töitä lisää. Tai jopa kaikkea edellämainittua. Illalla olo on siis sellainen että tekee mieli sanoa ”olipa pitkä päivä”.

Oletko miettinyt että jollakin ihmisellä päivässä ei ole mitään ”pakollista”. Hän herää ja miettii mitähän tekisi. Istuu sohvalla ja lukee kirjaa, tuijottaa telkkaria ja yrittää saada ajan kulumaan. Toteaa yhtä apaattisena, ”olipa pitkä päivä”.

Mutta jos tykkäät  shoppailusta ja satut olemaan kaupunkilomalla. Päiväsi sisältää kaupoissa ryntäilyä ja tavaroiden hypistelyä. Jos tykkäät kalastaa, istut koko päivän veneessä vetäen uistinta. Päiväsi voi olla pitkä mutta illalla sanoessasi toteat sen eri äänensävyllä.

On kalastajia jotka tekevät sitä työkseen. He istuvat päivästä toiseen veneessä kalastaen. On myyjiä jotka hypistelevät päivän paitoja ja sinkoilevat kaupassa edes takaisin. On siivojia jotka siivoavat toimistohuoneita. Olisiko sinusta kiva mennä istumaan toimistoon joka olisi yltä päältä lian peitossa.

Jokaisen vuorokausi kestää saman verran. Jokainen päivä on saman pituinen. Se minkä arvostuksen annamme sen sisällöllemme vaikuttaa itseemme mutta myös muihin ihmisiin. Kun menemme töihin, emme mene vain itsemme takia. Työllä, harrastuksilla ja kodin askareilla on merkitystä laajemminkin. Eli kun teet päivittäin asioita, mieti tarkemmin sen merkitystä. Luultavasti päiväsi kuluu rattoisammin tajuessasi tekemisesi merkityksen. Eli kun seuraavan kerran mielesi sanoo ”olipa pitkä päivä”, anna sen sanoa se ylpenä siitä kaikesta mitä sait aikaan mutta tajua että välillä on hyvä levätä.

Päivät ovat kuitenkin yhtä pitkiä.

Share