Näin uudenvuoden kynnyksellä on hyvä pohtia hieman, mitä muutokset joita aikoo itselleen luvata, muuttavat nykyisessä elämässä. Käytän tähän apuna palapeliä ja muovailuvahaa.

Hyvin usein ajatellaan valmentamisen olevan kuin palapelin rakentamista. Samoin elämää rakennetaan kuin palapeliä. Kumpaankin väittämään minun vastaukseni on ei, niin se ei vain mene. Palapeli koostuu palasista jotka muodostavat symmetrisen kokonaisuuden. Valmentaminen (elämä) koostuu palasista joiden lisääminen kuvioon muuttaa entistä kuviota aina. Jotkut palat toki loksahtavat paikalleen kuin itsekseen ja jonkun palan lisääminen sopii kuvioon paremmin kuin toinen.

Ajatellaan siis konkreettisesti. Urheilija on voimakas ja nopea. Tehdään päätös lisätä myös kestävyyttä. Mitä tapahtuu voimalle ja nopeudelle tällöin? Mikäli siis haluat tehdä sen kannattavasti, on ymmärrettävä tuon palasen vaikutukset muihin palasiin. Joudut siis muuttamaan palasten muotoa ja muovaamaan kokonaisuutta uuteen muotoon.

On todella helppoa lisätä paloja palapeliin, se on välillä nykyajan meno. Otetaan vain paloja sieltä täältä eikä mietitä miten ne soveltuvat koko palapeliin. Palat hankitaan vain siksi koska se tuntuu hetken hyvältä. Jokaisella on myös paloja, joista haluaa luopua. Mutta eihän se ihan niin mene, että pala heitetään vain pois.

Näkemykseni elämästä on enemmän muovailuvahapallon puolella. Mikäli haluat sen pyörivän hyvin, et voi summittaisesti lisätä möykkyjä sinne tänne. Ja jos haluat jonkun osan pois tai joudut luopumaan jostain, on huolehdittava että saat muovattua jäljelle jääneistä vahoista pyörivän kokonaisuuden.

 

 

Share