Heitän pitkästä aikaa ajatuksia myös muilta elämän sektoreilta. Selvennykseksi todettakoon että minulla on aivan loistava pankki. Ajatus on vain sivustaseuraajan roolista heitetty.

Elämme taloudessa uutta aikakautta. Olen nimennyt sen talouskommunismiksi. Siksi että raha on uusi jumala. Siksi että meille ihmisille myydään mielikuvaa jokaisen mahdollisuudesta rikastua. Oliko kommunismi luokaton, tasa-arvoinen yhteiskunta. Takaako tämän hetkinen yhteiskunta yhtäläisen mahdollisuuden vaurastua. Yleisesti ottaen pankit tarjoavat lainaa vain niille joilla sitä jo on ja jotka eivät sitä oikeasti tarvitsisi. Emme elä siis enää markkinataloudessa. Ennen hyvä jätkä oli se joka osasi työnsä hyvin ja auttoi muita. Nyt hyvä jätkä on se joka myy 20 sentin arvoisen tuotteen 100 eurolla tai jopa se joka myy unelmia ilman mitään vastinetta.

Unelma yhteisestä hyvästä perustuu harhaan talouskasvusta. Niin kuin aikanaan kommunismissakin kolhoosien annit valuivat vain harvojen pöytiin, sama meno jatkuu nyt talouden suhteen. Talous kasvaa, tavallaan. Siitä tosin hyötyvät vain hyvin harvat. Kunnioitan ihmisiä jotka työtä tekemällä ja samalla myös työtä tarjoamalla ovat hankkineet omaisuutensa. Se on tervettä taloutta.

Syy ei ole pelkästään työnantajien. Myös työntekijät ovat omaksuneet saman ajattelutavan. Töissä käydään vain sen takia että rahaa on saatava. Ei tajuta että jatkuvuus työn suhteen taattaisiin vain ja ainoastaan siten että työ tehtäisiin mahdollisimman hyvin. Jatkuva kampittelu johtaa siis siihen ettei kenelläkään ole kohta kivaa. Kommunismikin kaatui ahneuteen. Miten lienee talouskommunismin kanssa.

Ohjeeni olisi täsmälleen sama kuin tällä kyseisellä miljardöörillä. Ryhtykää putkimiehiksi. Hyviksi sellaisiksi ja tehkää työnne hyvin.

Miljardööri Michael Bloombergin sanoin: http://t.co/2TJP84vJSd

 

Share