Blogi jatkuu So-Up yhteisössä

Tässä linkki So-Up blogiin.

http://so-up.fi/henrilomu

Share

So-Up

Tietokone käynnistyy. 24 sekuntia joka sisältää salasanan kirjoittamisen. Ohjelmat avautuvat hetkessä. Twitter, face, insta, lähettävät vuoron perään ilmoituksia. Sähköpostia sinkoilee. Niistä suurin osa on mainoksia. WhatsApp ilmoittaa vienolla piippauksella saapuneesta viestistä. Istahdan hetkeksi katsomaan televisiota ja samalla näppäilen puhelintani. Sieltä ilmestyy video, jonka sanoma liittyy tylsyyteen ja lapsiin. Siinä kerrotaan ettei nykyajan lapset osaa viettää tylsiä hetkiä. Miten on meidän aikuisten laita.

Mietin kalastusta. Kuinka huikeaa oikeastaan onkaan tuijottaa vaikkapa kohon olematonta tanssia väreilevän järven pinnalla. Se voisi olla sitä tylsää tekemistä jota videossa haettiin. Samalla yllätän itseni katsomassa lintuja jotka nappailevat pähkinöitä asettamaltani lintulaudalta. Hurraa, tylsän ajan ottaminen ei ole itse asiassa tylsää. Se on aikaa jolloin mielikuvitus saa vapaasti temmeltää ilman että hahmotat aikaa. Tätä aikaa me aikuisetkin tarvitsemme jotta voisimme opettaa sitä lapsillemme.

Ps. Otsikon nimi on So-Up. Valitsin sen siksi että hetken päästä siirryn kirjoittamaan ajatuksiani So-Up blogiyhteisön alle. On ollut kiva huomata että blogejani luetaan. Lisäksi olen ylpeä että jopa eri 182 maasta olen saanut ihmisiä tulemaan sivuilleni. Syy tähän lienee suosituimman blogini sisältö. Joka tapauksessa toivottavasti siirrytte seuraamaan kirjoitteluani tuossa uudessa yhteisössä. Lopuksi vielä linkki tuohon suosituimpaan blogiini: http://www.lomu.fi/uncategorized/happiness-onnellisuus/

 

Share

Pyhäinpäivä

Hautausmaat ympäri Suomen ovat viikonloppuna täyttyneet valaisevista kynttilöistä. On ollut miellyttävä nähdä kauniita, myötätuntoisia ja rakkautta välittäviä viestejä ja kuvia myös sosiaalisessa mediassa. On tärkeää että tuntee lämmön tunnetta miettiessään poisnukkunutta omaistaan.

Tuo sama valo ja lämpö tulisi ohjata myös läheisille jotka vielä matkaavat vierellämme. Kuten hyvin tiedämme lämpöisiä ajatuksia ja rakkautta me ihmiset tarvitsemme,  joten olisi hienoa jos pyhäinpäivän tuntemusten pohjalta, syntyisi myös monta lämmintä kohtaamista vielä elossa olevien ihmisten kanssa. Kun sytytät kynttilän tai suot kauniin ajatuksen poisnukkuneelle, yritä pitää kynttiläsi liekki lämmittämässä sydäntäsi vielä pitkään.

Nyt kun pimeä aika kasvaa ja kenties kynttilätkin syttyvät useammin, on hyvä hetki miettiä pientä ajatusta kynttilästä. Kynttilän valo valaisee suurenkin huoneen. Toki valo on himmeä huoneen reunoilla mutta joka tapauksessa voit nähdä sen tuikkeen kaukaakin. Tunteaksesi sen lämmön, sinun on mentävä aivan sen viereen, lähelle. Sama asia se on ihmistenkin kanssa. Läheiset, esimerkiksi lapsesi voi nähdä sinut päivittäin ja on tärkeää valaista hänen polkuaan mutta saadakseen lämmön sydämelleen, hän tarvitsee sinun sylin tai halauksen.

Share

Heikkouksien hyväksyminen – Light and shadows

On ilmiselvää että viisas urheilija piilottaa heikot kohtansa vastustajilta. Valitettavaksi asia muuttuu jos sen pyrkii piilottamaan myös itseltään. Kasvu voittajaksi vaatii omien heikkouksien täydellisen hyväksymisen. Tietenkin siksi että voit tiettyyn pisteeseen asti kehittää niitä ominaisuuksia mutta ennen kaikkea siksi että tunnet itsesi ja hyväksymisen kautta pudotat turhan taakan harteiltasi.

Meillä kaikilla on ominaisuuksia joita emme toivoisi itsellämme olevan. Ne kuitenkin ovat osa meitä eivätkä koskaan tule olemaan vahvuuksiamme. Kuitenkin näiden ominaisuuksien ymmärtämisen kautta voit saavuttaa jotain mistä unelmoit.

Valo synnyttää aina varjon.

It is obvious that a wise athlete will try to hide his weaknesses from his opponents. But if you also try to hide the weaknesses from yourself, you’ll encounter problems. If you want to become a winner, you must learn to accept your own weaknesses completely. The understanding will allow you to improve these qualities. But more important, getting rid of the burden of hiding these weaknesses will help you accept your true self.

We all have qualities we wished we didn’t. These qualities are part of us, even though they might never be part of our strengths. But by understanding and accepting these qualities, you can move closer to achieving your dreams.

Light will always cast a shadow.
Share

Voiton mahdollisuus

Voiton mahdollisuus on suoraan verrannollinen tiedolliseen tuntemiseen siitä että olet siinä hetkessä parempi kuin toinen. Omilla teoillasi voit viestittää vastustajalle, ettei hänellä ole mahdollisuuksia sinua vastaan. Vaikka olisit alakynnessä mutta tunnet ja tiedostat vielä mahdollisuutesi, voitto ei ole karannut hyppysistä.

Saman asian voit siirtää myös kasvatukseen tai parisuhteeseen. Kun lapsesi tietää olevansa hyvä, hän voi paremmin. Keskity vahvuuksiin, vältä vertaamista mutta muista kuitenkin asettaa rajat sillä kasvatus on muutakin kuin kehumista.

Parisuhteeseen asian siirtämisen voitte miettiä ihan itse.

Share

Helpottava elementti

Joukkueurheilussa on haasteellista muodostaa tilanne jossa jokainen voisi olla esillä yhtä paljon. Todellisuus on monesti jopa sellainen että vain yksi nousee sankarinviitan kanssa parrasvaloihin. Toki kaikille se esillä olo ei ole yhtä tärkeää mutta uskon että jokainen nauttii tilanteesta, jolloin oma suoritus on johtanut joukkueen voittoon. Mikä saa pelaajan jolle sankarinviittaa ei ole tarjottu pitkään aikaan, yhä uudestaan ja uudestaan syttymään taisteluun. Kerronko? Kerron! Itsensä kokeminen tärkeäksi. Se on se juttu. Kun jokainen pelaaja ymmärtää oman merkityksensä ja ainutlaatuisen panoksensa joukkueelle, on yksi tärkeä elementti kohti loistavia suorituksia, saavutettu.

Myös yksilöurheilija, jonka tukijoukot ja läheiset antavat urheilijalle tunteen, että hän on tärkeä tuloksesta riippumatta, voivat varmasti paremmin ja tätä kautta pystyvät myös parempiin suorituksiin.

Tämä sama tunne, itsensä kokeminen tärkeäksi, on oleellinen myös perheissä ja työpaikoilla, kaikkialla. Se ei synny itsestään vaan sitä pitää miettiä ajatuksella. Tulisi näyttää että nuo toiset ihmiset on tärkeitä. On selvää ettei tämä ole helppoa, mutta mikäpä elämässä olisi.

Share

Tunteiden hallinta

”Nyt laitetaan tunnetta peliin”, on hokema johon olen joskus urheilun parissa törmännyt. Asiassa on varmasti vinha perä, tunnetta tarvitaan, mutta se sisältää myös ansan. Perustunteitamme ovat suru, pelko, viha ja ilo. Entäpä jos tunne mikä peliin laitetaan, on pelko. Meneekö asiat silloin hyvin. Kuten huomataan ei hokema kerro vielä paljoakaan.

Kun mietit asiaa tarkemmin, huomaat että jokaisesta neljästä perustunteesta voit saada voimaa omaan suoritukseesi, omaan elämääsi. Kyse ei siis ole pelkästä tunteen valinnasta vaan enemmän kyvystä hallita tunteita. Mikäli et kykene hallitsemaan tunteitasi, ongelmia alkaa muodostua. Jopa iloisuutta on osattava hallita ja pelon tunnekin on aiheellinen.

Älä siis huoli niinkään tunteista joita jotkut asiat tai tilanteet herättävät, vaan opettele hallitsemaan tuo tunne ja käytä se hyödyksesi.

 

Share

Introvertti

On helppoa urheilla jos nautit esiintymisestä. Sinulle on luonteenomaista olla valokeilassa ja jopa pyrit siihen. Mutta entäpä jos satutkin olemaan ihminen joka ei koe huomion keskipisteenä olemista luontevaksi. Mikä silloin voisi olla ratkaisun avain onnistuneeseen suoritukseen.

Uskon kykyyn sulkea kaikki turha ympäriltä ja keskittyä olennaiseen. Älä siis tuhlaa energiaa yleisöön tai kanssakilpailijoihin vaan tee se minkä eteen olet harjoitellut. Ota siis energia sisältäsi ja nauti onnistuneesta suorituksesta.

 

Share

Urheilija ja epäonnistuminen

Edellisessä kirjoituksessa pohdiskelin valmentajan roolia virheen tai epäonnistumisen jälkeen. Kuten yleensäkin nämä asiat on yhdistettävissä helposti myös muihin yhteiskuntamme yhteisöihin tai sosiaalisiin kontakteihin. Nyt pohdiskelen keinoja kuinka epäonnistumisen jälkeen olisi paras ajatella itse virheen tekijänä.

Minulle tulee mieleen kolme tärkeää asiaa jotka tulisi huomioida. Ensinnäkin virheen tekeminen tulisi nähdä jatkuvan oppimisen ja kehittymisen luonnollisena jatkumona. Epäonnistuminen valmistaa meitä seuraavaan suoritukseen.

Toiseksi asia joka on totuus kaikessa mitä teemme, keskity tähän hetkeen. Se mitä tapahtui, on mennyt ja se mikä on tulossa, tulee ilman murehtimistakin. Elä siis hetkessä ja keskitä energiasi siihen.

Kolmanneksi pohtisin, kumpi on pahempaa tulevaisuutta ajatellen. Pelätä epäonnistumista vai kohdata virhe aina silloin tällöin ja siirtyä eteenpäin. Otan esimerkin tähän. Mielemme muodostavat meille esteitä joita ei oikeasti tulevaisuudessa ole edes olemassa. Saatamme siis pelätä tuhlattua maalipaikkaa, jollaista ei kertaakaan enää tule vastaan. Olemme jännittyneitä ja menetämme energiaa. Ja vaikka sen tyyppinen maalipaikka tulisikin vastaan olisi tärkeää kohdata se rentona ja varmana, ilman ennakkoajatuksia.

Kuten yksi sherpa oli todennut jollekin Mount Everestille kiipeävälle ryhmälle. Mielen tiikeri on vaarallisempi kuin oikea tiikeri!

 

 

Share

3 eri virhetyyppiä

Urheilussa, työssä tai vapaa-aikana voi tapahtua kolmenlaisia virheitä. Valmentajan, johtajan tai läheisen ihmisen olisi syytä miettiä miten näihin reagoi. Inhimillinen virhe johtuu vahingosta, jonka tekijä varmasti huomaa. Harhasyöttö tai vaikkapa maali paikan tuhlaaminen ovat hyviä esimerkkejä tällaisesta virheestä. Jokainen varmasti tajuaa ettei kukaan tee tuollaisia tahallaan, joten palautteen anto tapa tulee tarkasti miettiä. Voi olla ettei siihen kannata edes reagoida jos selvästi huomaa ihmisen itsensä huomanneen virheensä.

Systemaattinen virhe on taas toiminto, joka tapahtuu useammin kuin kerran. Esimerkki voisi olla tällä kertaa työelämästä, vaikkapa yhden roskiksen tyhjentämättä jättäminen. Asia tulisi kertoa opettavaisesti, sillä voihan olla ettei asiasta ole informoitu riittävästi.

Kolmas virhe on tahallinen virheellinen toiminta. Syitä tällaiseen on vaikea keksiä. Ehkä tulehtuneet välit muiden ihmisten kanssa tai jokin mielenterveydellinen häiriö voisi johtaa tuollaiseen toimintaan. Näitä tapauksia on kaiken järjen mukaan kaikista vähiten.

Eli kun pysähdyt miettimään kuinka harvoin oikeastaan tarvitset korottaa ääntäsi toiselle ihmiselle valmentaessasi, johtaessasi tai vaikkapa arkielämässä, huomaat helposti totuuden. Harvoin.

Share

Positiivinen harha

Mikä on positiivinen harha? Zlatan Ibrahimovicin saksipotku puolesta kentästä maaliin on hyvä esimerkki. Ulkopuolisen silmin se näyttää hölmöltä teolta aina siihen asti, kunnes tajuaa pallon olevan maalissa. Urheilussa pärjääminen vaatii siis kykyä luoda positiivisia harhoja. Tämän kyvyn myötä mahdottomalta näyttävä asia tulee mahdolliseksi.

Miksi positiivinen harha eikä vain positiivinen ajattelu. Koska ajattelu pohjautuu järkeen eikä siis sovi yllä mainittuun esimerkkiin. Luulen että vaikeista olosuhteista selvinneet ihmiset ovat selvinneet juuri tämän ominaisuuden avulla. Keskitysleireillä olleet ihmiset eivät ole pysyneet hengissä positiivisen ajattelun avulla vaan positiivisen harhan myötä. Oikein valjastettuna se on siis käytettävissä niin urheilussa kuin arkielämässä.

En usko että positiivista harhaa kannattaa jatkuvasti käyttää ettei todellisuus katoa, mutta silloin tällöin sen myötä suorituksemme voivat saada uuden ulottuvuuden.

 

Share

Johtaminen

Yksi valmennuksen haastavimmista mutta myös tärkeimmistä tehtävistä on auttaa yksilöä löytämään sisäinen palonsa kehittyäkseen paremmaksi urheilijaksi. Joukkuelajeissa täytyy yksilölle löytää myös konteksti joukkueeseen. Miksi juuri sinä olet tärkeä ja miten juuri sinun suorituksesi vaikuttaa kokonaisuuteen. Kun urheilija löytää nämä kaksi perusasiaa on menestyminen aimo harppauksen lähempänä.

Samat vaatimukset olevat vastassa myös yhteiskuntamme kehittämisessä. Johtotehtävissä olevien tulisi oivaltaa tehtävänsä päämäärä. Onko päämäärä itsekäs vai jotain muuta. Mielestäni esimiesten tulisi johtaa alaisiaan siten että sisäinen palo (motivaatio) työhön löytyisi ja ymmärrys oman tekemisen tärkeydestä yhteisölle, olisipa tehtävä mikä tahansa, ei olisi kenellekään epäselvää.

 

 

 

 

Share

Palapeli

Näin uudenvuoden kynnyksellä on hyvä pohtia hieman, mitä muutokset joita aikoo itselleen luvata, muuttavat nykyisessä elämässä. Käytän tähän apuna palapeliä ja muovailuvahaa.

Hyvin usein ajatellaan valmentamisen olevan kuin palapelin rakentamista. Samoin elämää rakennetaan kuin palapeliä. Kumpaankin väittämään minun vastaukseni on ei, niin se ei vain mene. Palapeli koostuu palasista jotka muodostavat symmetrisen kokonaisuuden. Valmentaminen (elämä) koostuu palasista joiden lisääminen kuvioon muuttaa entistä kuviota aina. Jotkut palat toki loksahtavat paikalleen kuin itsekseen ja jonkun palan lisääminen sopii kuvioon paremmin kuin toinen.

Ajatellaan siis konkreettisesti. Urheilija on voimakas ja nopea. Tehdään päätös lisätä myös kestävyyttä. Mitä tapahtuu voimalle ja nopeudelle tällöin? Mikäli siis haluat tehdä sen kannattavasti, on ymmärrettävä tuon palasen vaikutukset muihin palasiin. Joudut siis muuttamaan palasten muotoa ja muovaamaan kokonaisuutta uuteen muotoon.

On todella helppoa lisätä paloja palapeliin, se on välillä nykyajan meno. Otetaan vain paloja sieltä täältä eikä mietitä miten ne soveltuvat koko palapeliin. Palat hankitaan vain siksi koska se tuntuu hetken hyvältä. Jokaisella on myös paloja, joista haluaa luopua. Mutta eihän se ihan niin mene, että pala heitetään vain pois.

Näkemykseni elämästä on enemmän muovailuvahapallon puolella. Mikäli haluat sen pyörivän hyvin, et voi summittaisesti lisätä möykkyjä sinne tänne. Ja jos haluat jonkun osan pois tai joudut luopumaan jostain, on huolehdittava että saat muovattua jäljelle jääneistä vahoista pyörivän kokonaisuuden.

 

 

Share

Keskiverto

Nykyisin ihmisiä kohdellaan valitettavan usein keskiarvojen perusteella. On hyvä että meillä on tutkittua tietoa ja esimerkkejä. Se ei silti saisi näkyä siten että itse ihminen unohdetaan. Keskiverto lapsi osaa heittää palloa vasemmalla kädellä 3,5 metriä silmät ummessa 4 vuotiaana. Mitäs jos ei osaakaan? Yleensä tämä kipu häviää 2 päivässä. Entäs jos ei häviäkään?

Pointtini on siis seuraava. On hyvä tietää keskiarvot ja yleisimmät kaavat ja käytännöt. Kuitenkin ihmisten kohtaaminen yksilöinä avaa ihan uuden maailman. Entäpä jos kyseinen lapsi ei haluakaan heittää palloa. Entäpä jos kivun taustalla onkin jokin muu syy kuin se mitä epäilemme.

Ratkaisu onkin yksinkertainen. Pieni hetki. Kuunteleminen.

Share

Itsekuri

Ihailen ihmisiä jotka voivat noudattaa tiukkaa ruokavaliota, säännöllistä elämänrytmiä ja noudattaa täsmällisesti laadittua treeniohjelmaa. Heillä on itsekuria, jota vaaditaan tavoitteisiin pääsemiseksi. Itsekuri on varmasti tärkeä osa menestymistä.

Uskon kuitenkin että aivan korkeimmalle korokkeelle nouseminen vaatii jotain vielä enemmän. Pitää luottaa itseensä niin paljon ettei keksin nauttiminen kaverin luona, uneton yö hotellissa naapurien melutessa tai vaikkapa treenin väliin jättäminen, merkitsekään mitään dramaattista. Se on vain osa elämän yllätyksellisyyttä ja nautintoa matkalla sinne minne todella haluaa.

Share

Hyvä olo – Feeling good

Terveellinen ruoka, liikunta, uni. Siinä on varmasti joukko tärkeitä tekijöitä joita ihminen itse mieltää tavoitteekseen matkalla kohti hyvää oloa. Kuitenkin jos maksimoi noita tekijöitä, seuraus voi olla jotain aivan muuta. En pysähdy nyt miettimään fyysistä puolta enempää. Noiden tekijöiden avulla, siis jos ne ovat balanssissa, saavutetaan jo hieman hyvää oloa. Kun mennään aiheessa syvemmälle, huomataan etteivät ne riitä alkuunkaan.

En lähde myöskään tarkkaan erittelemään muita perustarpeita. Totean vain ettei hyvä olo ole riippuvainen vain omista valinnoista. Ihminen on sosiaalinen eläin. Hyvin monet perustarpeistamme ovatkin riippuvaisia muista, ei vain itsestämme. Kysymys kuuluukin, olemmeko valmiita tuottamaan hyvää oloa muille, koska vain siten lajimme voi saavuttaa onnellisen, hyvän olon.

 

Healthy diet, exercise, sleep. Those are probably among the things people find essential as they seek wellbeing. But the consequences can lead you far from feeling good, if you only seek to maximise these basic needs. I won’t dwell deeper into the physical side of things. If you get the balance right, these basic needs can make you feel good. But if you dig deeper, you can see they alone are not enough.

I also won’t start listing the other basic needs. I’m just going to point out that feeling good isn’t only based on your own choices. Humans are social animals. Many of our basic needs are directly related to other people. The real question is whether we are ready to help others around us feel good. That is the only way we as a species can guarantee to feel good.

Share

Ahneus

Tähän sanaan tiivistyy mielestäni nykyhetken puhutuimpien ilmiöiden ongelmat. Talouskeskustelu ja pakolaiset. Kärsin ahneudesta itsekin. Aika ajoin saan sen talttumaan mutta se on kuin ryhti. On pidettävä huolta että ryhti pysyy hyvänä, se ei nimittäin pysy itsestään. Tiedän kuinka hyvä ryhti otetaan. On paljon ihmisiä jotka eivät ymmärrä ryhdin merkitystä keholleen. Elämä on opettanut minulle mitä ahneus saa aikaan. Valitettavasti on paljon ihmisiä jotka eivät ymmärrä ahneuden merkitystä ympäristölleen missään vaiheessa.

Talouskeskustelussa on helppoa vetää yhtäläisyyksiä jättisuurten korvausten saajien olevan ahneita. Mutta tunnistammeko itsessämme sen että mekin haaveilemme rahallisesta korvauksesta tekemättä mitään tai hyvin vähän. Tuntuu että itse palkka tai korvaus on ainut motiivi, ei työ tai työn jälki. Näkisin että nämä molemmat ääripäät muodostavat sen ongelmavyyhdin jossa elämme.

Pakolaisasioissa seuraavat ääripäät nousevat esiin. Ihmiset jotka hakevatkin jotain muuta kuin turvaa sekä ihmiset jotka eivät ole valmiita luopumaan omista saavutetuista eduista hädässä olevien hyväksi. Molemmissa tapauksissa ahneus ottaa siis vallan. Toivottavasti nämä ryhmät olisivat vähemmistö.

Talouskeskusteluun olisi hyvä tuoda muistutus siitä että keskuspankit toivovat tavallaan ahneutta. Inflaatio on niiden tavoite. Jatkuva kasvu. Ongelmia syntyykin kun kasvua haetaan vaikka tärkeämpää olisi ehkä huolehtia jostain aivan muusta.

Emme ahnehdi vain rahaa. Valta, ruoka, juoma ja jopa terveys ovat asioita, joissa emme näe mikä on kohtuus. Haasteita siis riittää.

Minusta rikastuminen ei ole pahe. Mutta sen voi tehdä monella eri tavalla. Onneksi rahallinen rikkaus ei ole kuitenkaan se autuaaksi tekevä elämän rikkauden muoto. Sen kun vain muistaisi.

 

 

 

 

Share

Pesäpallo

Olen matkanvarrella kirjoitellut eri lajeista, mm. suunnistuksesta, salibandystä ja golfista. Myös Kalevan kisoista kirjoittelin. Nyt ajattelin lyhyesti kertoa mikä pesäpallossa viehättää minua eniten.

Olen kilpaillut ja valmentanut sekä yksilö että joukkuelajeja. Pesäpallo on laji, jonka koen olevan voimakkaasti molempia. Jokainen lyönti, juoksu tai heitto sisältää saman vaativuuden kun yksilölajien suoritukset. Lyöntisuoritus on kuin kolmen kierroksen kuulantyöntö. Pesävaihto on kuin jatkuva välierä ennen kotiin juoksemista. Polttoheiton on onnistuttava ensimmäisellä yrityksellä. Toki peliä rauhoitetaan tarkoituksella aina välillä, mutta kuitenkin voimakas henkisyys on läsnä silloinkin.

Kuitenkaan et voi pärjätä lajissa yksin. Olo olisi orpo jos samalla syöttäisit ja pyrkisit ottamaan lyönnin kiinni. Lisäksi tarvitset aina kaverin lyömään kun etenet pesältä toiselle. Huomasin että taktinen puoli on erittäin pitkälle vietyä päästessäni seuraamaan lajia kulissien taakse. Koko joukkueen on tiedettävä tarkalleen, mitä seuraavaksi tehdään.

Nautin ennen kaikkea lajin psyykkisestä puolesta. Vastustajan kanssa keskustelu tai keskustelematta jättäminen on suola, joka on viety mukavalle tasolle. Sinä voit olla ihan hiljaa ja kuunnella tai sitten psyykata. Horjuttaa vastustajan itseluottamusta ja kuitenkin koko ajan huolehtia omastasi. Lajissa menestyminen vaatiikin yksilöurheilijan suoritusmentaliteetin unohtamatta kuitenkaan sitä tosiasiaa että olet osa joukkuetta, jolla on yhteinen tavoite.

Lauri ”Tahko” Pihkala on keksinyt oivan lajin meille suomalaisille. En ollut käynyt pesäpallo-ottelussa ennen viime talvea. Korjaan, alle 8-vuotiaana olin kyllä kerran, mutta leikin pikkuautoilla koko pelin ajan. Onneksi tutustuin lajiin, sillä olen nauttinut ensimmäisestä vuodesta pesäpallon parissa erittäin paljon.

Tätä samaa ajattelua, mitä joukkueurheilussakin painotetaan, tarvitsee myös suomalainen yhteiskunta. Tee yksilönä asiat mahdollisimman hyvin mutta muista samalla että olet osa joukkuetta!

Share

Ajatusleikki

Vihaa häviämistä tai keskity voittamiseen. Kaksi ajatusta joilla tavallaan on sama ajatus mutta kuitenkin ovat monellakin tapaa hyvin erilaisia lähestymistapoja. Näiden ajattelumallien erot näkyvät elämässä, niin urheilijoissa, fanikulttuurissa kuin meidän jokaisen ihmisen arjessa.

Häviämisen inhoaminen ammentaa voimansa vihasta. On tehtävä kaikkensa ettei häviämisen tunnetta syntyisi. Tämä aiheuttaa voimakkaitakin ristiriitoja. Yritämme mennä vaikka väkisin läpi harmaan kiven. Henkilö joka on orientoitunut voittamiseen osaa kiertää kiven ja päästä samaan lopputulokseen ilman turhaa energiantuhlausta.

Fanit voivat osoittaa esimerkillään oman ajatusmallinsa. Kannattajat voivat olla vaikkapa jääkiekkomaajoukkueen takana vain silloin kun voittoja tulee. Ja kääntää selkänsä tappion myötä. Ollessani Englannissa yksi kaupunki oli jaettu siniseen ja punaiseen väriin erittäin voimakkaasti. Liverpool ja Everton. Ei olisi tullut kuuloonkaan että Liverpoolin fani olisi juonut kahvia sinisestä mukista vaikka edellisen päivän pelissä olisikin tullut tappio Evertonille.

Monessa lajissa naapurimaa Ruotsi on se ”peikko” jolle emme halua hävitä. Ja se valitettavasti näkyy. Entäs jos emme keskittyisi häviämiseen vaan sen sijaan pyrkisimme voittoon. Tämä ajatusmalli sallii päästetyn maalin tai hetkellisen epäonnistumisen. Ne ovat inhimillisiä asioita, joita tapahtuu matkalla voittoon.

Elämässämmekin törmäämme tekemiimme virheisiin. On vain harvoja ihmisiä jotka elävät virheettömän elämän ja tämä ”onnellinen” asia on harhaisen ihmisen etuoikeus. Haluammeko onnistua ja oppia virheistämme vai inhoammeko epäonnistumista ja näemme ne aina heikkoutena.

Älä tavoittele häviämistä tai virheiden tekemistä. Älä vihaa vastustajaa sillä se helposti sumentaa ajattelukykysi. Pyri voittamaan, opi virheistäsi ja ole parempi kuin vastustajasi.

Mieti siis millaisia asioita ihminen tekee vihaisena. Rationaalisiako? Entäs silloin kun haluaa jotain oikeasti ja vieläpä tietää sen olevan mahdollista?

 

 

Share

Keisarin uudet vaatteet

Kävin Tanskassa kesän aikana ja mielessäni on siitä asti pyörinyt H.C Andersenin satu, Keisarin uudet vaatteet. Tuntuu kuin se olisi suora kuvaus Kreikan tilanteesta. Olen huolissani ihmisistä jotka voivat huonosti Kreikassa. Silti neulomme entistä hienompia pukuja, joista vain vaatturi saa rahansa.

Olen seurannut keskustelua tukipaketin hyödyllisyydestä ja välttämättömyydestä humanitaarisin perustein. Onko kenelläkään tullut mieleen, mitä tapahtuu jos tämäkin tukipaketti suuntautuu taas niille, joilla on jo elämässään riittävä taloudellinen vauraus. Entäs jos tavan kansa ei näekään vaatteita joita ompelemme ja alkaakin toden teolla vaatia muutosta. Edessämme voi olla kriisi jota emme pysty enää hallitsemaan, edes rahalla.

Tiedän että Kreikka tarvitsee apua, mutta kuinka kohdennamme apumme, onkin kysymykseni. Entäpä jos tuki kohdistuisikin oikeasti humanitaarisena apuna Kreikalle.

Lopuksi: Miten tämä liittyy fysioterapiaan. Kohtaan työssäni asiakkaita joilta voi olla esimerkiksi olkanivel poissa paikaltaan. Joudun miettimään annanko asiakkaan syödä kipulääkeitä lopunikäänsä vai laitetaanko nivel takaisin paikalleen ja aloitetaan olkapään kuntouttaminen, jotta siitä tulisi parempi kuin entinen.

Share
Top