Miten voimme kilpailla parhaiten maana nimeltä Suomi niin urheilun ja talouden alalla. Täytyisi pysähtyä miettimään meidän vahvuuksia ja historiaa. Faktat tulisi tunnustaa ja keskittyä siihen mitä meillä on.

Fakta numero yksi. Suuret massat liikkeelle. Meidän tulisi tiedostaa ettei Suomessa ole suuria massoja. Koko Suomi mukaan lukien väestömäärä on pienempi kuin monen ulkomaisen kaupungin asukasmäärä. Realismia siis tarvitaan kun puhumme massojen kautta tapahtuvasta kilpailuedun parantamisesta.

Fakta numero kaksi. Olemme kautta-aikain keksineet keinoja selviytyä pienenä maana monenlaisista vastoinkäymisistä. Meidän tulisi valjastaa tuo taito jatkuvaksi. Ettemme masokistisesti hakisi tai odottaisi huonoja aikoja vaan jatkaisimme kehittymistämme silloinkin kun kaikki on hyvin.

Fakta numero kolme. Miettisimme muutamaa slogania uudelleen. Urheilun puolella pienenä maana meidän tulisi unohtaa lausahdus ” vain lahjattomat treenaa”. Suomella ei ole mahdollisuutta pärjätä jos emme osaa hyödyntää lahjakkuuksiamme. Talouden puolella palauttaisin suomalaiseen tekemiseen sloganin ”köyhällä ei ole vara ostaa halpaa”. Tämä asia on minusta merkittävin juttu jolla voisimme säilyttää kilpailukykymme maailmalla.

Lyhyesti tiivistettynä urheilun saralla asiat tarkoitattavat siis lahjakkaiden ihmisten tukemista ja parhaan mahdollisen valmennus ja muun tuen antamista niille joilla on lahjakkuutta ja halua pärjätä. Tämä ei tarkoita etteikö ihmisiä tulisi houkutella urheilun pariin ja saada mahdollisimman paljon lajista kiinnostuneita liikkeelle. Tämä tulisi kuitenkin tapahtua siten että jokaisella olisi oma tärkeä merkityksensä organisaation sisällä. Lajit, seurat ja organisaatiot siis huokuttaisivat ihmisiä niihin mutta jokainen saisi tekemisestään jotain. Vaikka sen tunteen että on tärkeä lenkki sille, että seurasta nousee aika-ajoin lahjakkaita ja motivoituneita urheilijoita kohti huippua. Mutta pelkän massan keräämisellä, ilman toimivaa strategiaa tuhlataan vain energiaa.

Talouden puolella tärkeintä oli siis sloganin palauttaminen ”köyhällä ei ole vara ostaa halpaa”. Emme voi kilpailla hinnalla, se on päivänselvää. Jos joku ei tajua miksi Suomi ei voi tuottaa asioita halvemmalla kuin esimerkiksi Kiina, en voi sille mitään. Se ei ole minun tehtäväni kertoa sitä nyt. Tärkeintä on tajuta se kilpailuetu joka meillä joskus on ollut. Miksi suomalaiset tuotteet ovat joskus myyneet hyvin. Laatu. Meillä ei siis ole resursseja tuottaa järjettömästi massatuotteita mutta meillä on resursseja tuottaa järjettömän laadukkaita tuotteita. Palauttaisimme siis takaisin sen ajan jolloin pesukone kesti kymmeniä vuosia. Sama asia koskisi myös palveluja. Ne tuotettaisiin sellaisella ammattitaidolla että ihmiset todellakin saisivat rahoilleen vastinetta.

Share