Meillä ihmisillä on taipumus mennä sieltä mistä aita on matalin. Valitettavasti se usein kostautuu. Tähän asiaan törmää usein niinkin arkisessa asiassa kuin seisominen. Tarkkaile itseäsi kun seisot. Käykö sinulle koskaan niin että huomaat seisovasi ns. vain yhdellä lonkalla. Tarkoitan asentoa jossa paino on enemmän toisella jalalla ja nojaamme hieman sivulle tukeutuen voimakkaasti toiseen lonkkaan.

Tähän asentoon päädytään helppoutensa ansiosta. Olet tavallaan luittesi varassa. Lihastyötä ei juurikaan tarvitse tehdä. Ota nyt tuo asento ja mieti kuinka paljon se kuormittaa saman jalan polvea. Kerron, todella paljon. Pakarasi ja alaselän lihaksesi eivät juurikaan tee töitä ja lantiosi on vinossa. Ehkä olemalla tuossa asennossa oivallat millaisen kuormituksen teet selällesi.

Lisäksi opetat pakaralihaksia olemaan tekemättä töitä. Se johtaa siihen että et ehkä osaa käyttää niitä enää oikein. Jalkoihisi saattaa tulla toiminnallinen pituusero. Ei siis sellainen pituusero joka sinulla on vaan sellainen jonka itse olet aiheuttanut. Siksi mieti missä asennossa seisot. Luultavasti säästyt monelta selkäkivulta.

En puhu nyt tuon asennon vaikutuksista kävelyyn tai juoksemiseen. Jokainen osaa itse ajatella sen. Mutta muutamilla tehokkailla ja yksinkertaisilla harjotteilla voit oppia käyttämään lihaksiasi oikein. Tämä on huojentava tieto. Ja tärkeintä tietenkin on että aktiivisesti korjaat asennon tasapainoiseksi aina kun huomaat huijaavasi itseäsi.

Seiso siis siten että paino on molemmilla jaloilla tasaisesti. Se kannattaa.

Share