Kuopion Kalevankisat lähestyvät ja monelle kisat voivat olla tiedostamatta myös pakko. Nyt on vielä hetki aikaa pysähtyä. Hetki aikaa laajentaa ajatusta. Samaan aikaan ajetaan myös Jyväskylässä rallia. Ajatellaan siis suorituksiamme laajemmin niin ehkä se helpottaa jopa arkea. Jos rallikuski miettii että hänen on pakko ajaa Himos EK 10 sekuntia nopeammin kuin muut, jos golfin pelaajan on pakko putata pallo 2 metristä reikään tai pelaajan on pakko laittaa pallo tai kiekko maaliin lopputulos tuskin on paras mahdollinen. Rastin löytäminen metsästä ei saa olla pakon takana, sillä jollei sitä heti löydy valtaa hätäännys mielen. Jos pokerinpelaajalle muodostuu pakko voittaa seuraava käsi, niin ajattelu sumentuu, pakkotunne ottaa vallan ja järki häviää. Eikä pelkästään järki vaan myös rahat.

Kilpaurheilussa, harrastuksissa ja elämässä yleensäkin pakko ohjaa usein tekemistämme. On pakko juosta jokin tietty aika, hypätä tai heittää jokin tulos. On siis pakko saavuttaa jotain mitä varten on tehnyt töitä. Arkielämässä on pakko tehdä tehdä ruokaa, siivota, käydä sukulaisissa tai töissä. Tavallaan näinhän sitä voi ajatella. Mutta tuleeko paras lopputulos näin ajatellen.

100 metrin juoksussa Usain Bolt on ollut viimeaikoina selkeästi se kovin juoksija. Onko hänen ajatuksissaan voittamisen pakko. Uskon ettei. Luulen että siinävaiheessa kun se ajatus hiipii hänen mieleensä voittaja vaihtuu. Tai ajatellaan että hänen ajatuksissaan olisi pakko päästä 100 metriä alle 9 sekunnin. Millainen olo hänellä olisi lukemattomien kisojen jälkeen kun aika onkin jäänyt reilusti tavoitteestaan. Yhtä surkea kuin itsellänikin tajutessani että siivottava on vaikka työpäivän jälkeen väsyttääkin.

Ajatelkaamme siis tavoitteitamme ja velvollisuuksiamme osana elämää jota elämme. Ei pakkona vaan toimintoina jotka ovat kuitenkin lähes aina seurausta aikaisemmista valinnoistamme, asioita jotka ovat jollain lailla tärkeitä elämällemme. Jos haluamme elää siistissä kodissa, meidän on siivottava. Suunnistamisessakin  järjellä ja jollakin muulla tunteella.

Ja ne asiat joita joudumme tekemään ilman että olemme itse niin valinneet, ovat niitä klassisia juttuja. Asioita joihin emme itse ole voineet vaikuttaa joten niitä on turha murehtia.

Share